Programul Operaţional Sectorial "Creşterea Competitivităţii Economice" - "Investiţii pentru viitorul dumneavoastră!" 

Sistem Informatic destinat Gestiunii Registrului Agricol în format electronic SIGRA-IS 3, județul Iași

cod SMIS 48439

Proiect cofinanțat prin Fondul European de Dezvoltare Regională

Pentru informații detaliate despre celelalte programe operaționale cofinanțate de Uniunea Europeană vă invităm să vizitați www.fonduri-ue.ro

 

 

SINEȘTI

Primar:        HOLICOV Petru

Viceprimar: CARCEA Dumitru

Secretar:     LOGHIN Nancy

Telefon/fax: 0232 325 100

E-mail: sinestiprimaria@yahoo.com

www.primariasinesti.ro

 

PROGRAM AUDIENTE

Primar: joi - 08.00-16.00

Viceprimar: marti - 08.00-16.00

Secretar: luni - 08.00-16.00

 

 

Teritoriul comunei Sinesti se afla situat la limita de sud a judetului Iasi, învecinându-se în partea de nord cu comuna Lungani, în partea de sud cu judetul Neamt si comuna Madârjac, la est cu comunele Popesti si Madârjac, iar la vest cu judetul Neamt si comuna Lungani.

Localitatea dateaza din jurul anului 1432, perioada ce coincide cu cea a domniei lui Alexandru cel Bun. Dupa cum reiese din datele monografice ale comunei, Sinestiul a fost infiintat, in forma pe care o cunoastem astazi, la 1 iulie 1932.

Unitatea administrativ-teritoriala a comunei include o suprafata totala de 8.343 ha., avand patru sate componente, cu un numar de peste 1.509 de gospodarii. Populatia este alcatuita in principal din tarani, in procent de 91%, pentru care, îndeletnicirea de baza este agricultura si cresterea animalelor în propria gospodarie.

Specificul economic al comunei este dominat, in mod firesc, de agricultura. Potentialul agro-zootehnic si cel forestier sunt principalele resurse pe care se bazeaza comuna noastra.

Activitatea economica si comerciala se manifesta printr-un numar de magazine private. Mentionam de asemenea, existenta unor mori de porumb si grâu, gatere, ateliere de prelucrare a lemnului si fierarii.

Forma juridicã de constituire: Comuna Sinesti, ordonator principal de credite.

Zona comunei Sinesti se caracterizeaza prin urmatoarele elemente :

Localizare: teritoriul comunei Sinesti este situat in zona  de tranzitie numita coasta Iasilor, ce face trecerea între doua unitati geomorfologice dinstincte: Campia Jijiei, la nord, si Podisul Central Moldovenesc, la sud,

Componentă: satul Sinesti, satul Stornesti, satul Bocnita si satul Osoi,

Poulatie comunã - Total 4700 locuitori, din care:

Potential fizico-geografic: vãi înguste cu forma alungite, cu soluri cu potential mediu, versanti cu pante accentuate si cu dereglari, (eroziuni si alunecari), considerati în general improprii pentru constructii, dar utilizati pentru livezi, paduri si pasuni naturale,

Potential demografic: ridicat, populatie în crestere, cu spor natural pozitiv, densitate sub media pe judet,

Potential economic: paduri, pasuni si fânete, culturi agricole,

Accesibilitate: mediocra, cu infrastructura nesatisfacatoare. Comuna se afla la o distanţă de 47 kilometri de Municipiul Iasi, pe drumul judeţean 611. Cele mai apropiate oraşe de comuna Sinesti sunt:  Podul Iloaiei la o distanta de 34 Km si Târgu Frumos 24 Km.

Posibilitati de dezvoltare: specializarea agriculturii, utilizarea versantilor pentru extinderea padurilor, livezi si pasuni naturale, dezvoltarea micii indrustrii, a serviicilor de baza si a infrastructurii.

Pe raza comunei se gaseste un luciu de apa de 30ha. si sunt in atentie o serie de potentiale obiective turistice. Toate acestea nu au putut fi puse in exploatare pana acum din lipsa fondurilor necesare si starii destul de proaste a cailor de acces.

 

Informatii sociale

Indicatorii demografici prin care se caracterizează evoluţia populatiei sunt  natalitatea, care începând cu anul 2002 are o tendinţa de crestere si sporul natural, care  se menţine pozitv.

În ceea ce priveşte mobilitatea populaţiei din comuna Sinesti, se observă deplasare permanenta spre alte tari din UE.

 

Cu ce ne mândrim

Istoric

Istoricul comunei Sinesti păstrează importante vestigii ce înfăţişează trecutul acesteia în întreaga sa evoluţie, transformându-le într-un punct de reper pentru zona de sud a judeţului Iasi.

Asezarea este cunoscuta de la sfrsitul sec al XIV -lea, întemeetorul localitatii fiind un boier de prin partea locului ,un anume Sin Birlic. În documentele vremii, satul este atestat pe la sfârsitul domniei lui Alexandru cel Bun. Din documente mai vechi rezulta ca aceasta asezare  datează din anii 1427 si se spune ca locul era pustiu iar Stefan Voda ar fi cumparat acest tern cu 200 zloti tataresti si la daruit mãnãstirii sale, (Putnii). Într-un document se gaseste scris ca ”Prisaca Stanciului Sinescu va fi fost, în padure, în dreptul satului, în vreo poiana pe Șacovat. Prima atestare documentară a Sinestilor  este înregistrata în anul 1432.

Cultura

Viaţa spiriuală a comunei îmbracă forme variate. În general literatura populară tradiţională a locuitorilor comunei este strâns legată de viaţa şi activitatea de zi cu zi a oamenilor. Folclorul a fost alături de sufletele locuitorilor în cele sase secole de existenţă, în toate împrejurările.

In comuna exista o serie de obiective, care trebuie amintite:

Monumentul Eroilor

Monumentul Eroilor din comuna Sinesti a fost riricar de un anume Scutarul în cinstea eroilor cazuti în Primul Razboi Mondial.

Biserica  din Sinesti

Aceasta biserica a fost ridicata în anul 1820 de catre marele Mitropolit Veniamin Costache. Biserica este declarata monument istoric.

 

În comuna Sinesti există 25 troiţe, ridicate de către săteni în memoria celor trecuti în nefiinţă, dar care se constituie si ca locaşuri de cult pentru creştini, precum si ca obiective-mãrturie de artã traditionalã româneascã.

 

Complexul de crestere intensiva a mistretului

Acest complex a luat fiinta în anul 2003 si a fost înfiintat în baza Legeii Fondului Cinegetic si al protectiei vânatului. În aceasta rezervatie sant în jur de 180 de porci pentru înmultire, iar suprafata ocupata este de circa 340 hectare.

 

Vânatoarea se organizeaza în perioade în care sa nu se afecteza înmultirea speciei.

Pe langa specia de baza ”Sus scrofa „ (mistretul), mai exista si alte specii, ca de exemplu: Capreolus, (capriorul), Lepus europus, (iepurele), Cerbus elaphus, (cerbul), Martex (jderul de copac), Meles, (bursucul), Mistela nivalis, (nevastuica ), Falco, (vulturul), Dentrocapus major, (ciocanitoarea mare, Cuculus canarus, (cucul), specia Parus, (pitigoii), si altele.

 

Viata sociala a comunei

In afara sarbatorilor traditionale obisnuite, prezente in viata oricarei comunitati rurale din România, în comuna Sinesti mai au loc o serie de alte evenimente specifice din care trebuie sa amintim :

 

Evenimente socio-culturale

Ziua Recoltei

În comuna Sinesti se pastreaza obiceiul ca în luna Septembrie sa aiba loc Ziua recoltei

 

Evenimente sportive

Trebuie sa amintim la acest capitol despre terenul de fotbal din comuna, care arata impecabil si unde echipa de fotbal Stejarul Sinesti îsi disputa meciurile de acasa. A devenit o traditie, ca anual sa fie organizata Cupa Munteanu în memoria celui care a fondat echipa locala, Stejarul Sinesti. Acest eveniment sportiv este organizat prin rotatie în comunele Cotnari (echipa Podgoria Cotnari), comuna Lungani (echipa Viitorul Lungani), comuna Baltati (echipa Gloria Baltati) si, desigur, în comuna Sinesti.

Mediul de afaceri

Odată cu dezvoltarea comunei, mediului de afaceri local îşi diversifică şi dezvoltă activităţile fiind direct interesat de dezvoltarea comunei. Mica industrie a comunei Sinesti este reprezentataprin  prelucrarea lemnului. În prezent comuna Sinesti are peste 30 de P.F.A., A.F., microinterprinderi.

 

Scolile din comuna Sinesti

Nu se poate vorbi despre un învăţământ în comuna Sinesti până în anul 1819, data la care avem unele dovezi despre existenta unor grãmãtici, care se ocupau cu scrierea zapiselor de vânzare-cumpărare a pământului şi săpături în lemn pentru obiecte bisericeşti, folosind scrierea chirilică.

În prezent în comuna Sinesti există 4 şcoli generale si 4 gradinite.