Programul Operaţional Sectorial "Creşterea Competitivităţii Economice" - "Investiţii pentru viitorul dumneavoastră!" 

Sistem Informatic destinat Gestiunii Registrului Agricol în format electronic SIGRA-IS 3, județul Iași

cod SMIS 48439

Proiect cofinanțat prin Fondul European de Dezvoltare Regională

Pentru informații detaliate despre celelalte programe operaționale cofinanțate de Uniunea Europeană vă invităm să vizitați www.fonduri-ue.ro

 

 

MOSNA

Primar:       POPA Georgel

Viceprimar: LUCHIAN Mihaita

Secretar:    DIACONU Rodica

Telefon/fax: 0232 292 600, 0232 250 796

E-mail: primariemosna@yahoo.com

www.mosnaiasi.ro

 

PROGRAM AUDIENTE

Primar: luni - 09.00-11.00

Viceprimar: miercuri - 09.00-11.00

Secretar: 09.00-11.00

 

Satul Mosna, centrul de resedinta a comunei cu acelasi nume, este situat in sud-estul judetului Iasi. Vatra de sat este dezvoltata in lungul Paraului Mosna si Recea, cat si dupa DJ 244F si DC 67 Mosna Cozmesti. Pana la aparitia Legii comunale din anul 1863, prin care au fost introduse unitatile adminstrative noi ca judetul, plasa, comuna, satul, satul Mosna facea parte din ocolul Podoleni, tinutul Falciu, forme administrative semnalate istoric inca din perioada de dupa domnia lui Alexandru cel Bun. Sunt referiri inca de la Dimitrie Cantemir in “Descrierea Moldovei” ca din anul 1703 se foloseste cuvantul MOJNA pentru a numi paraul care izvoraste de sub dealurile Cetatuiei si se varsa in Prut, prin una din baltile de la Calcea, de langa Podul Hagiului.

Asezarea este o localitate veche, cu un bogat trecut istoric, desi documentele scrise, descoperite pana acum, o mentioneaza doar in primele decenii ale secolului al XIX-lea, incepand cu anii 1803 si 1816 prin statistici si condici fiscale care evidentiau contributia fiecarui sat la visteria generala a tarii. Intr-o astfel de condica a Liuzilor (oameni straini, adusi de peste hotare, scutiti de plata leirului) este mentionat in 1803 si satul Mosna in volumul opt al celebrului Uricariu, intocmit de catre istoricul Theodor Codrescu. Dar asa cum mentioneaza istoricii Vasile Chirica si Marcel Tanasachi in repertoriul Arheologic al Judetului Iasi, din 1984, “materialele arheologice descoperite in vatra satului si in marginea sa de sud-est, datate in secolele XVII - XVIII, pot dovedi existenta satului cu mult inainte de mentionarea documentara“. Inainte de a invoca rezultatele cercetarilor arheologice de la Cetatea traco-getica din padurea Soci, care reprezinta blazonul istoric al satului, trebuie sa si amintim faptul ca Mosna figureaza pe o harta existenta la Muzeul Taranului Roman, intocmita pe la 1774. Este vorba de Harta Moldovei pentru a servi la Istoria militara a razboiului dintre Rusi si Turci (Carte de la Moldavie pour server a l’Histoire militaire de la guerre entre Russes et les Turces, Amsterdam 1783, ridicata intre 1768-1774). Este adevarat ca, pe aceasta harta, satul figureaza sub numele Fundu Mosnei (Fonda Meschna).

In schimb, istoria veche a acestei asezari este bogata in dovezi materiale care atesta locuirea umana neintrerupta pe aceste meleaguri, indiferent ca vorbim de comunitati autohtone sau de neamuri straine venite in valuri successive de undeva dinspre rasarit. Ca de exemplu, bastarnii, identificati prin urme de cultura materiala (fragmente ceramice, obiecte de uz casnic) ca ar fi locuit o perioada de timp pe terasa inalta de peste 500m, unde a fost construita fortificatia cunoscuta sub numele de cetatea traco – getica de la Mosna.

Nu multe localitati din aceasta zona au privilegiul de a fi inscrise in lista monumentelor istorice nationale cu valori de patrimoniu intrate sub protectia statului roman. Intr-o asemenea lista, Mosna este mentionata de doua ori. O data la pozitia 543, cod IS-1-s-B 03619 este mentionata “Fortificatia de la Mosna”, punct “Cetatuia” apreciindu-se ca apartine secolelor II-IV a.Chr., din epoca “La Tenne”. Pe pozitia 1450, Cod 19-II-m B-04207, se vorbeste despre Biserica “Sf. Voievozi“ din Mosna, ca apartinand secolului al XVIII-lea, o valoare de patrimoniu, deoarece catapeteasma a fost adusa din Polonia de catre domnitorul Antonie Ruset pe la 1676, initial pentru unul dintre altarele Bisericii Sf. Nicolae Domnesc din Iasi si donata ulterior de catre Mitropolitul Iosif Namescu, Bisericii din Mosna.

Agricultura - suprafata totala a localitatii este de 2830 ha, din care: - terenuri agricole-1661ha (A=1042, P=199, F=44, V=267, L=109 - terenuri neagricole-1169ha (Pd=927-Romsilva, A=4, D=57, Cc=31, N=150) - teren agricol intravilan- 166ha, iar pe teritoriul administrativ al localitatilor limitrofe 495ha - teren agricol: Raducaneni-119 ha, Gorban-252 ha, Cozmesti-118 ha si Ciortesti-6 ha.

In prezent proprietarii de terenuri isi lucreaza pamantul individual ori arendeaza terenurile la diversi arendasi: S.C.Pam Mosna SRL, arendata suprafata de - 456ha, S.C. Agrocapital - 130ha, S.C Vinia S.A - 40 ha, S.CAgroind Cozia - 45 ha, etc, Mercas Vasile, Padure Ilie, Dima Grigore, Besleaga Stefan etc.

Referitor la structura culturilor, in zona noastra gasesc conditii optime de dezvoltare o gama destul de mare de plante si anume: grau,.porumb, floarea-soarelui, fasole, soia, rapita, pomi fructiferi (Gutuiul de Mosna), vita de vie, legume, plante de nutret. Dar nu numai cultura plantelor este o prioritate a agricultorilor din comunitate, ci si cresterea animalelor, avand crescatori de ovine si caprine, cum ar fi: Radu Romica, Radu Vasile, Burduta Constantin, Alupului Gheorghe, precum si apicultori: Virna Victor, Ciubotaru Gh. Constantin,Porfire Timotei,Talaba Lenuta, ing.Balteanu Ioan–Vlad (acreditare pentru stupina de multiplicare de catre Agentia Nationala pentru Ameliorare si Reproductie in Zootehnie), Radu Ioan, Ionita Nicu, Paduraru Marius si altii. Toti acestia, fie ca se ocupa de cultivarea plantelor, sau de cresterea animalelor, fie ca sunt conducatorii unor forme asociative sau individuali, au inceput sa acceseze fonduri europene-FEADR (Masura 141,112). Daca in sesiunea de depunere a a proiectelor din iunie anul 2010, au fost 5 persoane care au solicitat si au si primit fonduri conform Masurii 141, in anul 2011 avem 20 persoane care au solicitat de asemenea fonduri nerambursabile conform Masurii 141si 112, fapt datorat Biroului de informare privind accesarea proiectelor cu finantare europeana din cadrul Primariei comunei Mosna.

Putem spune ca produsele agricole obtinute in zona noastra au un plus de calitate, generat de climatul natural, ecologic, asociat cu responsabilitatea utilizatorilor de teren in a respecta verigile tehnologice ale culturilor, fapt care se reflecta in starea de sanatate a populatiei comunitatii, practic a sperantei de viata a acesteia (aproape 100 persoane au varsta cuprinsa intre 80 si 92 ani).

Centrul Cultural Mosna

Activitatea culturala este organizata pe urmatoarele sectiuni: Biblioteca comunala Mosna numara 7760 volume - carti, periodice, colectii electronice. Incepand cu anul 2010, biblioteca a creat un nou serviciu fata de cel traditional - Centru de Internet pentru public. Acesta face parte din programul Biblionet – Lumea in biblioteca mea si are ca scop dezvoltarea unui sistem modern de biblioteci publice in Romania. Prin asigurarea accesului la Internet, bibliotecile publice deschid calea catre noi cunostinte si oportunitati, asigura legatura dintre oameni, informatii si servicii ce le pot imbunatati viata. Totalul documentelor difuzate anual utilizatorilor este de cca 5741 (carti, publicatii consultate la sala de lectura, documente electronice), si aproximativ 4500 de sesiuni de Internet, freventa fiind de7614. Biblioteca publica ofera servicii gratuite tuturor locuitorilor comunei, dupa cum urmeaza: accesul liber la informatii de interes comunitar, informatii bibliografice, imprumutul la domiciliu al colectiilor uzuale, imprumutul colectiilor de baza pentru studiu la sala de lectura, rezervarea la cerere a unor carti disponibile la momentul solicitarii, accesul gratuit la Internet, cursuri de initiere si formare in utilizarea calculatorului, listarea la cerere a informatiilor solicitate, colaborarea la programe de educatie permanenta, facilitarea dialogului cultural-civic intre grupuri si personalitati, marcarea evenimentelor culturale si istorice, etc.

Centrul Cultural Mosna a devenit in ultimii ani un adevarat punct de atractie in viata localitatii.